Eet je onkruid! Zoek in uw tuin naar eetbare wilde planten

Posted byadmin Posted onApril 11, 2023 Comments0

Elk jaar besteden we talloze miljarden dollars en uren van onze tijd aan het uitroeien van de gezondste voedingsmiddelen ter wereld.

We wieden dit onkruid met chemicaliΓ«n en huiveren bij de gedachte dat deze indringers onze velden, weiden en tuinen overnemen. Of we plukken ze met de hand tussen onze kwetsbare gedomesticeerde gewassen en gooien ze in de prullenbak, waarbij we de compostbak, het kippenhok en het geitenhok omzeilen.

Toen ik opgroeide, zag ik hoe mijn grootvader ervoor zorgde dat elke windeplant portulaca oleracea benefits purslane werd besproeid met chemicaliΓ«n, zodat het de tarweoogst niet zou verstikken. Ik zag de uitdrukking van een vriend verruimen tot afgrijzen, terwijl ik paardebloemzaden in de wind blies, zodat ze vrij konden glijden op de stroming en zich konden vestigen waar ze maar wilden. Hij deed alsof ik zojuist de duivel zelf had losgelaten. Als kind vroeg ik me af, waarom waren mensen geschokt door zo’n mooie gele bloem?

Onkruid is qua voedingswaarde superieur aan onze gedomesticeerde gewassen en is beter geacclimatiseerd aan de groeiomstandigheden, waardoor ze winterhard en veerkrachtig zijn. Onze voorouders over de hele wereld vereerden deze planten vanwege hun voedsel en geneeskrachtige eigenschappen. Hier zijn verschillende eetbare wilde planten-kruiden-die je zou moeten leren herkennen, zodat je deze voedzame voedingsmiddelen aan je dieet kunt toevoegen. Zorg ervoor dat u een veldgids gebruikt voor plantidentificatie.

Paardenbloem (Taraxacum spp.) – rijk aan ijzer, bΓ¨tacaroteen en kalium. Van de bloesems kan wijn of beignets worden gemaakt. Paardebloemwortels, verwerkt tot thee of toegevoegd aan soepen, verlichten acne, eczeem en het vasthouden van water door de lever te versterken.

Lamskwarten (Chenopodium album) – rijk aan ijzer, calcium, beta-caroteen en vitamine C. Door de geschiedenis heen werden lamskwarten gebruikt als voedzaam voedsel in tijden van hongersnood en oorlog. Het is voedzamer dan spinazie en vereist geen verzorging in de tuin. Het wordt ook wel ganzenvoet genoemd, vanwege de vorm van de bladeren. Kan rauw of gekookt gegeten worden. De thee kan zonnebrand en hoofdpijn verlichten.

Brandnetels (Urtica dioica) – rijk aan ijzer, bΓ¨ta-caroteen en vitamine C. Vanwege de brandharen op brandnetels moeten ze worden gekookt. Gebruik ze in soepen en als gestoomde groenten. Brandnetels zijn uitstekend voor huid, haar en nagels.

Cichorei (Cichorium intybus) – Witlofbloemen worden gebruikt om salades, hoofdgerechten en taarten te garneren. Jonge bladeren worden geplukt voordat de plant bloeit en toegevoegd aan salades. De wortel wordt gebakken als groente of wordt gedroogd, geroosterd en gezet als koffie. Maak een kompres van de bladeren voor een ontstoken huid.

Vogelmuur (Stellaria media) – rijk aan vitamine C. Traditioneel werd vogelmuur gegeven aan kwetsbare mensen om ze te versterken. Voeg de bladeren, bloemen en stelen toe aan soepen, salades en roerbakgerechten. Van vogelmuur wordt ook een zalf gemaakt voor huidaandoeningen voor alles van luieruitslag tot psoriasis.

Duizendknoop (Polygonum aviculare, P. erectum) – rijk aan silica. Gebruikt om het bindweefsel in de longen te versterken en als remedie tegen gezwollen artritische gewrichten. Stoom de jonge malse stengels en voeg ze toe aan stoofschotels of quiches. Voeg de zaden toe aan je andere granen om pap en brood te maken. Kook duizendknoop altijd, rauw eten kan darmklachten veroorzaken.

Gewone Kaasjeskruid (Malva avoida) – rijk aan beta-caroteen. De bladeren zijn rustgevend en ontstekingsremmend. Kan rauw of gekookt worden gegeten en wordt gebruikt om soepen te verdikken. Gemaakt in een thee of siroop, verlicht het keelpijn, hoest en zweren. Maak een kompres van de vers geraspte bladeren en water voor huiduitslag, brandwonden en insectenbeten. Garneer uw salades met de delicate roze en witte bloemen.

Category

Leave a Comment